általánossuli.hu

2018: október 28: kezdődik a téli időszámítás

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Tehát az óraátállítás nem pontos dátumhoz kötődik, hanem a márciusi illetve az októberi utolsó vasárnapokhoz. 

Az őszi óraátállításkor (2018-ban október 28-án) 3 órakor vissza kell állítani az órákat 2 órára. Ez azt jelenti, hogy egy órával többet aludhatunk.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében az Európai Unió területén az órák nyári időszámításra történő kötelező átállítására utoljára 2019. március 31-én kerülne sor. A tagállamok saját hatáskörükben döntenek majd (legkésőbb 2019 április 27-ig), hogy melyik időzónába szeretnének tartozni. Ez után azok az országok, amelyek maradnának a jelenlegi időzónájukban, 2019. október 27-én hajnalban visszaállítják az óráikat, akik pedig a nyári időszámítás szerinti időzónát választják, azok nem állítanak órát. Ezt követően az Unió területén szezonális óraátállítás a javaslat értelmében nem lehetséges. A javaslatot a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is meg kell még szavaznia.

A pontos idő:

 

 

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.