általánossuli.hu

Az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása

2018. július 20.

Különleges teljes holdfogyatkozás lesz július 27-én pénteken, ugyanis ez lesz a leghosszabb az egész évszázadban (3 óra 55 percen át tart majd), amely Magyarországról is látható lesz.

Mi okozza a holdfogyatkozást?

Az, hogy a Föld a Nap és a Hold között van, azaz „árnyékolja” kísérőjét. Szintén alapfeltétel a jelenséghez, hogy telihold legyen.

A holdfogyatkozás a napfogyatkozással szemben nemcsak a bolygó adott területén látható, általában sokkal nagyobb területen kísérhetik figyelemmel az égboltot kémlelők.

Mikortól érdemes nézni Magyarországon?

A holdfogyatkozás a teljesen elejétől nem látható még, a részleges holdfogyatkozás elején csatlakozhatnak be a jelenséget Magyarországról szemlélők nem sokkal este nyolc után. Budapestről pontosan fél 10-től követhető a teljes holdfogyatkozás rész, a maximális állapot 22 óra 21 perckor lesz, a teljes holdfogyatkozás vége pedig negyed tizenkettő előtt két perccel lesz.

A tartozkodási helyed szerinti pontos időpontokról itt tájékozódhatsz: timeanddate.com

Rossz idő esetén követhető az interneten is, a sky-live.tv élőben közvetíti majd a holdfogyatkozást.

El fog tűnni a hold az égről?

A teljes napfogyatkozással ellentétben holdfogyatkozáskor lehet látni a holdat, csak mikor a Föld elvágja kísérőjét a Naptól mint fényforrástól, akkor vöröses színben fog pompázni. Hogy miért éppen vöröses lesz, annak ugyanaz a jelenség az oka, mint ami a színpompás napfelkeltékért és naplementékért, de még a kék égért felelős, a Rayleigh-szórás (röviden: ez a jelenség akkor lép fel, mikor a fény a hullámhosszánál sokkal kisebb méretű részecskéken szóródik).

A teljes napfogyatkozással ellentétben, természetesen a holdfogyatkozás mindenféle szemvédő felszerelés nélkül nézhető.

Forrás: hu.euronews.com

Cikk megosztása

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram