általánossuli.hu

Gera Zoltán visszavonul és tanul…

2018. július 2.

Gera Zoltán, az elmúlt másfél évtized legjobb magyar futballistája visszavonul. A kényszerű döntése hátteréről adott interjút a Nemzeti Sportnak.

A kiürített öltözőszekrény (Fotó: Koncz György)

 

– Hogy sikerült?
– Micsoda? – kérdezett vissza a 97-szeres válogatott Gera Zoltán, amikor az FTC népligeti edzőközpontjában leültünk beszélgetni.

– Az érettségi. Úgy hallottam, a napokban vizsgázott.
– Így van. Nagyjából négyes lett az átlagom, a minap szóbeliztem, igyekeztem jól felkészülni. De biztos, hogy erről írni akar?

– Miért? Kellemetlen önnek a téma?
– Sokan mondják, hogy tiszteletre méltó ennyi idősen újra iskolapadba ülni és leérettségizni. Szerintem jobb lett volna, ha annak idején teszem meg, amikor kellett volna, amikor általában érettségiznek az emberek.

– A futballisták között nem ritka, hogy elakadnak a tanulmányaikban, amikor egyre sikeresebbek a pályán. Több korábbi válogatott csapattársa is harminc körül érettségizett, például Torghelle Sándor vagy Juhász Roland. Ennyire fontos a papír befutott, sikeres sportolóként is?
– Egyrészt igen, az edzői tanulmányokhoz is szükség van rá, másrészt szerintem eleve akkor cselekszik helyesen egy labdarúgó, ha idejében elvégzi a középiskolát is. Bele kell hogy férjen a sport mellett a tanulás. Én is szeretnék továbbtanulni, megjött a kedvem a tanuláshoz, s már a kislányom sem piszkálhat ezután azzal, hogy nem jártam ki az iskolát. De talán tényleg nem ezért ültünk le beszélgetni…

– Természetesen, de különleges egybeesés, hogy éppen azokban a napokban érlelődött meg önben a pályafutása befejezésével kapcsolatos elhatározása, amikor egyébként ilyen állomáshoz érkezett a civil életben.
– Az elhatározás, hogy befejezem, már korábban megszületett, de nem akartam a vizsgák előtt nyilvánosságra hozni, mert akkor a visszhangok miatt nem tudtam volna az érettségire koncentrálni. Így viszont jó volt, hogy a tanulás elterelte a gondolataimat arról, hogy ezt a felkészülést már nem kezdtem el a csapattal.

– Miért alakult végül is így? Persze már az is különleges, hogy csak harminckilenc éves korában kell megkérdeznünk.
– Nem így terveztem, szerettem volna fél évvel korábban bejelenteni, a szezon végén visszavonulok, hogy legyen lehetőségem fokozatosan elköszönni a csapattól, a közönségtől. Azok után azonban, hogy a tavalyi sérülésem, a combhajlítóizom szakadása a bal lábamban a műtét ellenére sem jött rendbe, a korábban mindig laza izom elveszítette a ruganyosságát, illetve ismét elszakadt a rehabilitáció során, be kellett látnom, hogy nem lesz már százszázalékos a lábam, nem elég stabil a térdem. Hosszú-hosszú ideig őrlődtem, folyamatosan próbálgattam, hogy tudnék-e újra játszani, végül pályára is léptem az utolsó fordulóban a Balmazújváros ellen. A korábbi sérüléseim után, amikor visszatértem a pályára, rögtön elfelejtettem, hogy sérült voltam. Most viszont féltettem a lábam, folyton eszembe jutott, hogy vigyáznom kell, és éreztem is, hogy húsz, harminc százalékkal gyengébb, érzékenyebb a bal lábam, mint ideális esetben, érzem a fordulásoknál, hiányzik a dinamika.

A teljes interjú az alábbi linken érhető el: nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/gera-zoltan-vege-befejezem-2644161

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.