általánossuli.hu

Március 21: a bábszínház világnapja

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábművészet világnapja is, amelyet a bábművészet  képviselői a Budapest Bábszínház kezdeményezésére immár negyedik éve ünnepelnek nagyszabású eseménysorozattal.

Kép: babszinhazivilagnap.wordpress.com


A világnapon Budapesten, a vidéki bábszínházakban és a határon túl is számos programmal várják az érdeklődőket. A Vojtina Bábszínház művészeivel Debrecen legforgalmasabb helyein találkozhatnak kora délután, de a bábosok ellátogatnak a Debreceni Klinika Gyermek Hemato-Onkológiai Osztályára is.
Kaposváron minden kaposvári óvoda és iskola udvarán, valamint az épülő bábszínház helyén álló kápolnánál, várhatóan ezer kívánságléghajó indul óhajszalagokkal, világgá röppentve a hírt, hogy a városban bábszínház épül.
A győri Vaskakas Bábszínház nem egyedül ünnepel: a bábművészet vendége a tánc lesz. Délután a Víz, víz, tiszta víz – fröcskölő táncok 18 lábra című előadás látható.
A pécsi Bóbita Bábszínház történetéről Szekszárdon nyílik kiállítás Bóbita, Bóbita játszik címmel. Marosvásárhelyen egyetemisták flashmobja látható a város különböző pontjain. A nagyváradi Lilliput Társulat bábosai reggel iskolákban, óvodákban kezdik a napot, míg délután a repertoáron lévő előadásaik bábjaival kiköltöznek a nagyváradi várba, ahol kötetlen játék és zenélés várja a közönséget.
A veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának művészei gólyalábon kilátogatnak a piacra, ahol rövid jeleneteket adnak elő.
A Budapest Bábszínház művészei középiskolákba látogatnak el, kalózokként elfoglalják a metrópótló hajót, és bepillantást engednek a Holle anyó próbáiba is. Délután az Operaház előcsarnokában Bábklasszikusok az Operában címmel láthatók Chopin- és Kodály-művekre készült etűdök. A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház délelőtt a Spárga-tengeralattjárót játssza.

     A bábszínházi világnapról további információ a babszinhazivilagnap.wordpress.com oldalon található.

 

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.