általánossuli.hu

50 éves az Aranylabda: Albert-kiállítás a Bálnában

2017. december 15.

Albert Flórián, az FTC legendás labdarúgója 50 évvel ezelőtt, 1967. december 4-én nyerte el az európai labdarúgás legrangosabb egyéni elismerését, az Aranylabdát. A különleges évforduló alkalmából az „50 éves az Aranylabda” címmel jubileumi kiállítás nyílt a Bálnában.

Az érdeklődők 2018. január 11-ig itt tekinthetik meg az Aranylabdát, Albert Flórián egykori mezét, cipőjét, valamint számos más érdekes és személyes értéktárgyat. Az évforduló alkalmából különleges kollekció is készült, amit szintén itt lehet először látni.

A kiállítás 2017.december 11. és 2018. január 11. között 10.00 – 18.00-ig látogatható a Bálna I. emeletén, a Szabadság híd felőli oldalon kialakított kiállítótérben.

Budapest, 2017. december 11. Az Albert Flórián pályafutását bemutató kiállítás a Bálnában 2017. december 11-én. Az FTC legendás labdarúgója 50 évvel ezelőtt, 1967-ben nyerte el az európai labdarúgás legrangosabb egyéni elismerését, az Aranylabdát.
Fotó: Máthé Zoltán, MTI

Albert Flórián Aranylabdája
Fotó: Máthé Zoltán, MTI

A jubileumi kiállítás tehát egyszerre tisztelgés egy páratlan pályafutás, egy legendás sportklub és egy nagy presztízsű nemzetközi díj múltja előtt, a tárlat egyik fő értéke pedig vitán felül az interaktivitás. A kihelyezett tableteken az összes eddigi aranylabdás életéről és pályafutásáról juthatnak információhoz az érdeklődők, egy tévékészüléken pedig a Császár legnagyobb góljait lehet megnézni.

Magyarok és az Aranyladba

1956: 1. Stanley Matthews (angol, FC Blackpool), 2. Alfredo Di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 3. Raymond Kopa (francia, Stade Reims), 4. PUSKÁS FERENC (BUDAPESTI HONVÉD)
1957: 1. Alfredo Di Stéfano (spanyol, Real Madrid), 2. Billy Wright (angol, Wolverhampton Wanderers), 3. Raymond Kopa (francia, Real Madrid), …5. KUBALA LÁSZLÓ (BARCELONA)
1960: 1. Luis Suárez (spanyol, Barcelona), 2. PUSKÁS FERENC (REAL MADRID), 3. Uwe Seeler (nyugatnémet, Hamburg)
1961: 1. Enrico Omar Sivori (olasz, Juventus), 2. Luis Suárez (spanyol, Inter), 3. Johnny Haynes (angol, Fulham), …5. PUSKÁS FERENC (REAL MADRID)
1966: 1. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 2. Eusébio (portugál, Benfica), 3. Franz Beckenbauer (nyugatnémet, Bayern München) … 5. Albert Flórián (Ferencváros)
1967: 1. ALBERT FLÓRIÁN (FERENCVÁROS), 2. Bobby Charlton (angol, Manchester United), 3. Jimmy Johnstone (skót, Celtic)

Albert Flórián (Hercegszántó, 1941. szeptember 15. – Budapest, 2011. október 31.) az egyetlen magyar aranylabdás (Ballon D’Or) válogatott labdarúgó, játékos posztja: középcsatár és középpályás, a Nemzet Sportolója. Becenevei Császár és Flóri voltak

„Rendkívül szerény volt, rokonszenves a csapattársak számára is. Tisztelettudó, jó magatartású, jó modorú, intelligens fiatalember volt a magánéletben éppúgy, mint a pályán. Nem rúgott meg ellenfelet. Amellett hihetetlen, bámulatos cselezőkészsége volt, ami kivételes adottság, olyan, amit nem lehet megmagyarázni. Baróti így könnyen és gyorsan megtalálhatta a nagy hármast, Göröcs, Albert, Tichy személyében. A külföld is fölfigyelt erre a csodálatos mozgástechnikára és gólérzékenységre. 1967-ben megérdemelten ítélték neki oda az Aranylabdát.” – Szepesi György

Forrás: dlsz.hu/albert-florian-1941-2011-aranylabdas-futballista, balnabudapest.hu/cikk/albert-florian-kiallitas-nyilt-a-balnaban, nepszava.hu és MTI

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram