általánossuli.hu

Kincsem, a legyőzhetetlen csodakanca

Kincsem (Tápiószentmárton, 1874. március 17. – Kisbér, 1887. március 17.) többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett, angol telivér szülőktől származó versenyló, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége. Magyarországon „a legyőzhetetlen csodakanca” névvel, Európa többi részén pedig a „Hungarian wonder” (vagyis magyar csoda) titulusokkal illették.

Kincsem, „a legyőzhetetlen csodakanca” (Emil Adam festménye, 1887)

Kincsem Blaskovich Ernő tápiószentmártoni lótenyésztő birtokán született. A sportsikerei révén később világhírűvé vált magyar versenyló Magyarországon kívül Európa több országában, Ausztriában, Angliában, Franciaországban, Csehországban és Németországban, 13 versenypályán, 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Győzelmeinek értékét emeli, hogy kancaként verte meg a méneket, ami a lóversenyeken kivételesnek számít.

Legjobb barátja egy fekete-fehér nőstény macska volt, aki a legenda szerint minden edzésére elkísérte Kincsemet. Egy fennmaradt mendemonda szerint minden versenyére vinni kellett kis pajtását is, különben Kincsem nem volt hajlandó starthoz állni.

Hatéves korára azonban lábainak ízületei megkoptak, ezért abbahagyva a versenyzést tenyészkancaként bizonyított tovább a kisbéri ménesben. Kiváló telivér vérvonalát tovább vitte és öt csikót ellett a legjobb magyar tenyészménektől. A tiszta vérvonalba tartozó angol telivérek utódai közül több ló is szép eredményt ért el a világ versenypályáin és a családfája, főként német tenyészetekben, a mai napig is tovább él. Kincsem versenyeiről – a futamok részletes adatait is közölve – a korabeli újságok rendszeresen tudósítottak.

A világhírűvé vált versenyló nevét többek között a budapesti Kincsem Park őrzi. Több szobrot és festményt is készítettek róla, életnagyságú bronzszobra a Kincsem Parkban, a galopp-pálya bejáratánál található. Emlékét őrzi a bécsi, a baden-badeni és a budapesti versenypályán a Kincsem Díj.

A Mezőgazdasági Múzeumban sok lovas érdekesség mellett láthatjuk Kincsem csontvázát is.

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Kincsem_(versenyló), mezogazdasagimuzeum.hu/muzeum/kincsem

Cikk megosztása

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram