általánossuli.hu

Kincsem Park

2020. november 15.

Kincsem Park a lóversenyzés különleges és egyedi helyszíne Budapest szívében, Kőbányán. 1925-ben épült, a maga idejében Európa legmodernebb versenytere volt. A hazai lóversenysport megteremtője gróf Széchenyi István volt.

A történelmi múltú létesítmény épületeinek jelentős részét az elmúlt években felújították. A gyeppályát a beépített automata öntözőrendszerrel folyamatosan locsolják a nyári időszakban, amit nagyban megkönnyít a versenypálya közepén kialakított , mely egyszerre esztétikus és hasznos. 2020-ban egy önálló és világszínvonalú agárpályát építettek, melynek közepén rögbipályát alakítottak ki. 

Kincsem, a csodaló

Kincsem (Tápiószentmárton, 1874. március 17. – Kisbér, 1887. március 17.) többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett, angol telivér szülőktől származó versenyló, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége. Magyarországon „a legyőzhetetlen csodakanca” névvel, Európa többi részén pedig a „Hungarian wonder” (vagyis magyar csoda) titulusokkal illették.

Kincsem sosem veszített. Sikerei miatt később világhírűvé vált magyar versenyló Magyarországon kívül Európa több országában, Ausztriában, Angliában, Franciaországban, Csehországban és Németországban, 13 versenypályán, 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Győzelmeinek értékét emeli, hogy kancaként verte meg a méneket, ami a lóversenyeken kivételesnek számít.

Legjobb barátja egy fekete-fehér nőstény macska volt, aki a legenda szerint minden edzésére elkísérte Kincsemet. Egy fennmaradt mendemonda szerint minden versenyére vinni kellett kis pajtását is, különben Kincsem nem volt hajlandó starthoz állni.

A világhírűvé vált versenyló nevét többek között a Kincsem Park őrzi. Több szobrot és festményt is készítettek róla, életnagyságú bronzszobra a Kincsem Parkban, a galopp-pálya bejáratánál található. Emlékét őrzi a bécsi, a baden-badeni és a budapesti versenypályákon a Kincsem Díj.

Versenyek a Kincsem Parkban

A Kincsem Parkban háromféle versenyt szerveznek: galopp, ügető, agár. Időnként amatőr hírességek is versenyeznek, így tettek Pamkutyáék is, akik az Ügetőszilveszteren álltak rajthoz. Az alábbi videóban bemutatják a felkészüléstől a versenyig tartó kalandjaikat, élményeiket.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram