általánossuli.hu

Dreher Antal

2020. november 9.

Dreher Antal, a Dreher Sörgyárak alapítója (1810 – 1863)

Kőbánya díszpolgára

Dreher Antal részére a Kőbányai Önkormányzat − életútja, illetve a kőbányai sörgyártás fellendítése és világhírűvé tétele elismeréseként – 2019-ben Kőbánya Díszpolgára posztumusz címet adományozott.

Dreher Antal, a világszerte ismert „Sörkirály”

A Dreher Sörgyárak története egy kis falusi osztrák serfőzdével kezdődött, amelyet Franz Anton Dreher 1787-től birtokolt. Ezzel megteremtette a később nagy hírnévre szert tevő családi vállalkozás alapjait, s ez lett a kiindulópontja az utódai által létrehozott óriási konszernnek, amelynek a 19. században már Kőbánya lett a központja.

Franz Anton Dreher fia, Dreher Antal Ausztriában, Bajorországban, majd Angliában tanulta ki a sörfőzés mesterségét. Dreher Antal kora innovátora volt. Utazásairól hazatérve 1840 körül vezette be az alsó erjesztésű sörtechnológiát, kifejlesztve egy új sörtípust, a Lagerbiert. Ennek köszönheti a „sörkirály” kitüntető címet.

Dreher Antal halála után fia, ifjabb Dreher Antal vette át a Dreher Serfőzdék irányítását, akit később unokája, Dreher Jenő követett.

Sörgyárak

1854-ben Schmidt Péter alapította azt a Kőbányai Serfőző Társaságot, amelyet 1862-ben Dreher Antal vásárolt meg.

Az alábbi képen láthatjuk a 2019-ben 165 éves Dreher Sörgyár történetének mérföldköveit. (Kattintással a kép nagyobbítható.)

Az alábbi dokumentumfilm a kőbányai sörgyárakról és azok telepein található rendkívüli ipari épületekről szól.

Dreher Sörmúzeum

A Kőbányai Sörgyár 1979-ben, fennállásának 125. évfordulóján alapította a Söripari Emléktárat, amelyet a 40 éves jubileuma alkalmából újítottak fel.  A ma már Dreher Sörmúzeum nevet viselő kiállítás műtárgyai a söripar és a Dreher Sörgyárak egyedi történeti emlékei: műszaki és gyártási eszközök, makettek, zászlók, plakátok, fényképek, mozgófilmek, valamint képzőművészeti alkotások.

Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény

A Helytörténeti Gyűjteményben, a Kőbánya aranykorát bemutató állandó kiállításról sem hiányozhatnak a Dreher sergyártás emléktárgyai.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram