általánossuli.hu

Érdekességek az óraátállításról

 A nyári időszámítás (angol rövidítése: DST [Daylight Saving Time]) széles körben elfogadott rendszer, melyben a helyi időt 1 órával előre állítják az adott időzóna idejéhez képest. Az elnevezés onnan ered, hogy ez az időszámítás nagyrészt a nyári időszakra esik.

Tavasszal: átállítás nyári időszámításra, ősszel visszatérés az eredeti időszámításra

 Kezdetben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Használata azonban más előnnyel is jár. Az egy órával hosszabb természetes világítás előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak. Az előnyök közé sorolják, hogy a jobb látási viszonyok miatt csökkenhet a közúti balesetek száma.

 A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette. Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Ennek megfelelően minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás az UTC szerint hajnali 1 órakor történik, vagyis Magyarországon márciusban helyi idő szerint 2 órakor előre, októberben nyári idő szerint 3 órakor vissza kell állítani az órákat.

 A nyári időszámítás jelölése: általában az addig használt időzóna utáni „ST” betűkkel történik, például Európában a téli CET helyett nyáron CEST van érvényben (az „ST” eredete: „summer time”, vagyis „nyári idő”).

 

A nyári időszámítás használata a Föld országaiban

Nagyításhoz kattints a képre!

Kék: jelenleg van nyári időszámítás
Narancssárga: jelenleg nincs, de korábban volt
Vörös: Nincs és soha nem is volt
 

 Törökország 2016 őszétől kezdve nem alkalmazza a téli időszámítást, így ott nem kell többé átállítani az órákat.

Az Európai Unióban a tervezik az óraátállítás eltörlését, azonban, hogy marad-e a téli időszámítás, vagy inkább a nyári időszámítást tartják meg, az még kérdés, ahogy az is, hogy ez a döntés országonként változhat, vagy egységesen kell az egyiket választani.


A pontos idő

 

 

 

Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Nyári_időszámítás

 

Cikk megosztása

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram