általánossuli.hu

Richter Gedeon

2020. november 13.

Richter Gedeon (1872 – 1944)
magyar gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője.

Richter Gedeon a Budapesti Tudományegyetem gyógyszerész szakán szerzett diplomát 1895-ben. Vidéki gyakorlatot követően nyugat-európai tanulmányútra indult, hogy több országban szerzett tapasztalattal gazdagodjon a gyógyszergyártás területéről. Hazatérte után vegyészeti kísérleti laboratóriumot hozott létre, ahol felismerte kutatásaiban rejlő gyógyászati lehetőségeket.

Richter Gedeon számára világossá vált, hogy a gyógyszerkészítésnek már csak nagyüzemi módszerekkel van jövője, így 1907-ben megalapította a nevét viselő gyógyszergyárat. a Gyömrői úton, Kőbányán. A vállalat már a kezdeti időben megalapozta hírnevét, és hamarosan az élvonalbeli, nemzetközi szállítók között tartották számon.

Kutatásai is jelentősek voltak, 1914-ben már 24 szabadalom volt a vállalat birtokában.

Tájékozódni, értékelni, alkotni – ez volt Richter Gedeon hitvallása, és tevékenységét is ez a hármas határozta meg. Nemcsak kutatott, hanem kiváló vezető és menedzser is volt egy személyben. 1923-ban részvénytársasággá alakította a céget, és szerteágazó nemzetközi kapcsolatait használva hatékony exportba kezdett. A harmincas évek végére 70 országra kiterjedő képviseli hálózatot hozott létre, és 10 külföldi leányvállalatot alapított. Nem elhanyagolható a gyár nemzetközi elismertsége sem, a 30-as években 12 aranyérmet szerzett termékeivel a nemzetközi piacon.

Richter Gedeon érdemei elismeréseként 1929-ben magyar királyi kormányfőtanácsosi címet kapott. A vállalat stabil helyzetét a nagy gazdasági világválság sem tudta megingatni, elbocsájtásokra még ebben az időben sem került sor. Az alkalmazottak tudták, hogy a Richterben dolgozni érdemes, hisz ez a gyár volt Kőbányán akkoriban a legjobban fizető és a legjobb összetételű munkahely, ahol családias légkörben, a hosszú távú munka reményében tevékenykedhettek.

Ismerői szerint Richter Gedeon csendes, szerény, meditáló, szorgalmas, szeretetre méltó, kiegyensúlyozott személyiség volt, akinek sikeres pályafutását a zsidótörvények megaláztatásai és a II. világháború eseményei törték derékba. Származása miatt 1942-ben meg kellett válnia vezérigazgatói tisztségétől, és hosszú harc után tanácsadóként, bizalmas munkatársai segítségével, illegálisan dolgozhatott csak az általa alapított vállalatnál. A német megszállást követően elhagyhatta volna az országot, de nem élt a lehetőséggel, nem akart megválni hazájától, vállalatától, családjától.

1944. december végén a nyilasok a Dunába lőtték.

A Menedzserek Országos Szövetsége 2010-ben az Év Történelmi Üzletembere kitüntetést adományozta Richter Gedeon részére.

Igaz ember volt, tudta mi a tisztesség, maradandót alkotott, és neve összeforrt alkotásaival. Világhírt eredményező életművével Kőbányát is ismertté tette. Az általa alapított vállalat emberek ezreinek adott és ad ma is biztos megélhetést, és emberek százmillióinak nyújtott segítséget termékei által. A mindig újat akaró, sosem megelégedett tudós-patikus nevét viselő gyáróriás a mai napig is őrzi az alapító szellemi tisztaságát, alkotó erejét.

Kőbánya Díszpolgára

Richter Gedeon olyan életművet hagyott maga mögött, mely megalapításától a mai napig elismerésre méltó, és büszkeséggel töltheti el a kőbányai lakosságon túl Magyarország egészét. Az általa megálmodott, létrehozott vállalat hírnevet, ismertséget szerzett Kőbányának, amiért számára az Önkormányzat 2012-ben Kőbánya Díszpolgára posztumusz címet adományozott.

Az emberi élet minőségének javítása

A Richter Gedeon Nyrt. magyarországi központú, multinacionális gyógyszercég, amely gyógyszergyártással, kutatás-fejlesztéssel, kereskedelemmel valamint marketinggel egyaránt foglalkozik. A vállalat célja, hogy folyamatosan korszerű készítményekkel álljon a lakosság gyógyításának szolgálatában, és tevékenységével hozzájáruljon az emberi élet minőségének javításához. 


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram