általánossuli.hu

Újhegyi Bánya-tó park és Sportliget

2020. november 20.

Az elmúlt években teljesen megújult Újhegy főutcája, amely mentén többek között új közösségi házat, játszótereket alakítottak ki. A helyiek kedvence azonban továbbra is a Bánya-tó park és a szomszédos, hatalmas Sportliget maradt.

Újhegy

Hosszú időn keresztül ezen a területen szőlőt termesztettek, majd agyagot bányászat, melyet a téglagyárakban dolgoztak fel. Az újhegyi lakótelepet 1970-es évek közepén építették – az akkoriban komoly lakáshiány miatt.

Bánya-tó

Az újhegyi lakóteleppel szomszédos területen a téglagyári agyag kitermelése miatt hatalmas bányagödrök keletkeztek. A gödrökbe betörő talajvíz bányatavakat alakított ki. Ezeknek a tavaknak a vizét a környező gyárak hasznosították. 1970-es évek végén, a terület rendezése során, a lakótelephez legközelebb eső tavat – igen jelentős közösségi munkával – parkosították, a többit feltöltötték, betemették. A tó mélysége 10-12 méter, amely miatt kapta a Mély-tó nevet is. Korábban, az itt működő Guttmann téglagyár után Guttmann-tónak is hívták.


A tavon szabadtéri színpad működött, lelátójául a parkba vezető lépcsők szolgáltak. A tóparton vízi vegetációt telepítettek, a sétányok közti zöldfelületeken változatos lombhullató és örökzöld növényzetet láthatunk. A tó vizébe halakat telepítettek a horgászok örömére. A víz közepét szökőkút díszíti.

A park lenyűgöző szépségével, csendes, nyugodt légkörével igazi kikapcsolódást, felfrissülést jelent a helyieknek.

Téglamúzeum

A park Sportligethez közeli sarkában található a szabadtéri téglakiállítás, mely az egykori téglagyártásnak állít emléket. A tablók közötti eligazodást magyarázótáblák segítik.

Sportliget

A Sportliget is olyan agyagbánya-terület, amelyből egykor építkeztek, majd feltöltötték, parkosították, és szabadidős programokra tették alkalmassá. Mindez több, mint 40 éve történt, így 2018-ban eljött a liget megújításának ideje. 

A teljes felújítást követően a tervek szerint az alábbi szabadidős és sportolási tevékenységre lesz lehetőség: úszás a teljesen felújított uszodában, streetball, techball, lábtenisz, műfüves foci, kosárlabda, saját testsúlyos edzés, ping-pong, futás az 1.000 méteres rekortán futókörön. Továbbá gördeszkapályák, játszóterek, tanösvény, bringaközpont, velodrom, szabadtéri színpad és nagy területű kutyafuttató szerepel a tervekben.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram