általánossuli.hu

Kőbányai Szent László templom

2020. november 12.

A kerület “főterén” található a – Kőbánya legismertebb nevezetességévé vált – Szent László templom.

A kívül-belül lenyűgöző szépségű és hangulatú épületet a méltán híres építész, Lechner Ödön tervezte.

Lechner Ödön

Lechner Ödön (1845 – 1914) építész, a magyar stílusú szecesszió megteremtője.

“Magyar formanyelv nem volt, hanem lesz. Mert kell lennie. Ez a meggyőződés vezet életpályámon, amelynek egyetlen célja utat vágni a magyar formanyelv megalakítása felé” – írta Lechner Ödön, a magyaros szecesszió atyja, aki magyar építészeti stílus megteremtésén fáradozott, egy olyan formanyelven, amely csak minket magyarokat jellemez, nemzetünk kulturális gyökereinek, hagyományainak, viszonyaink szüleménye és jellemzője.

Néhány példa Lechner Ödön lenyűgöző alkotásai közül:

Szintén Lechner Ödön munkája a kőbányai Szent László Gimnázium, amely mindössze egy háztömbnyire található a Szent László templomtól.

Szent László templom

1893 szeptemberében készítette el Lechner Ödön a végső (ötödik), megvalósult tervet. A templom belső tere 2000 főt képes befogadni, 50 méter hosszú és 23 méter széles, ebből a főhajó 9 m széles; belső magassága 23 méter.  A templom 1894 és 1899 között épült Lechner Ödön kivitelezésében. 1897-ben szentelték fel a keresztet és 1900. június 27-én, László napon pedig az egész templomot.

A kőbányai templomot erősen megviselték a 20. század viharai: a második világháborús károkat még szinte ki sem javították, amikor 1957-ben leégett a tetőzet egy része. 1974-re szükségessé vált a teljes körű helyreállítás és a megrongálódott épületdíszek pótlása. A húsz éven át tartó helyreállítás után 1994-től csodálható meg a templom ismét eredeti szépségében.

Milyen a templom belülről?

Kattints az alábbi képre, és tégy egy virtuális sétát a templomban!

Lechner szobor Kőbányán

2014-ben, Lechner Ödön halálának 100. évfordulóján avatták fel életnagyságú szobrát Kőbányán a Szent László téren, a templom szomszédságában. Lechner szobra mellett kőbányai fő műve, a Szent László templom makettje látható. A szobor előtti tér lépcsőin pedig az építész főbb műveit olvashatjuk.

A szoboravatással egy napon Lechner Ödön részére az Önkormányzat Kőbánya Díszpolgára címet adományozott.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram