általánossuli.hu

Szent László Gimnázium

2020. november 14.

1873-ban Budapest egyesítése után rohamosan megindult a fejlődés és a lakosság számának növekedése Kőbányán. Míg 1869-ben még csak 4.353-an, 1910-ben már 51.034-en éltek a kerületben. A növekedés ellenére egész Budapesten a X. kerületben volt a legrosszabb az iskolai helyzet. Mindössze három iskola működött a kerületben, és a tanköteleseknek csak 56%-át íratták be iskolába. A helyzet megnyugtató megoldására 20. század elején új gimnázium építése mellett döntöttek.

A Kőbányai Szent László Gimnázium épülete Lechner Ödön és Vágó József tervezők kézjegyét viseli. A magyar szecesszió két kiváló építésze több épületen is közösen dolgozott. Vágó József mesterének tekintette az ekkor már idős Lechnert, aki egyébként még az épület átadása előtt, 1914-ben meghalt.

Lechner Ödön munkásságáról részletesen írunk az alábbi cikkünkben.

1984-1986 között a gimnáziumnak különálló épületre is szüksége volt azért, mert a ’80-as években tetőzött a magyar népesség, s így az 1985-1986-os tanévben a László Gimnázium lett az ország legnagyobb iskolája, 1158 diákkal. Ebből a plusz épületből lett a mai Zrínyi Gimnázium.

Érdekességként említhető, hogy a gimnázium egyetlen tantermének sincs utcára nyíló ablaka, ezzel biztosítva az utcai zajok beáramlásának csökkentését.

Kőbánya egyik büszkeségének számító Szent László Gimnázium – mely mára már műemlék épület – folyamatosan fejlődik, szépül.

Lászlósok élete

Az alábbi, különleges videóval bepillantást nyerhetünk a gimnázium életébe.

Híres diákok

A gimnázium híres diákjai közül összegyűjtöttük azokat, akik egyben Kőbánya díszpolgárai is:


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram