általánossuli.hu

Az új Közlekedési Múzeum

2020. november 27.

A Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelye a Városligetben volt. Az 1896-os budapesti millenniumi kiállítás egyik új, impozáns épülete a városligeti Közlekedésügyi Csarnok volt. Itt mutatták be a hazai közlekedés, különösen az akkori sikerágazat, a vasút fejlődésének eredményeit. A múzeumot a második világháború idején bombatalálat érte. A helyreállított, de erősen megcsonkított, díszes kupolájától is megfosztott épületben a múzeumot csak 1966-ban nyitották meg újra. 2016-ig fogadta a látogatókat, amikor a városligeti rekonstrukciós program miatt bezárták, és lebontották, hogy helyére új épületet emeljenek.

A múzeumot azonban – az eredeti tervekkel ellentétben – mégsem a Városligetben, hanem Kőbányán, az Északi Járműjavító helyére építik majd fel, az Eiffel Műhelyház szomszédságában.
Az új Közlekedési Múzeum az 1-es és 28-as villamosvonalak találkozásánál épülhet meg, a Járműjavító dízelmozdony-javító csarnokát felhasználva, annak átépítésével és bővítésével. Az előzetes tervek szerint mintegy 30 ezer négyzetméteres múzeumi épületkomplexummal a korábbi városligeti helyszínnél lényegesen nagyobb területen, a nagy járművek kiállítására is igazán alkalmas, tágas csarnokokban valósulhat meg a múzeum.

Az új múzeum látványtervei 2019-re készültek el, melyet tervpályázat keretein belül választottak ki. Az új helyszínen a múzeum valamennyi funkciója helyet kap, így a létrejövő komplexum az új állandó, időszaki és szabadtéri kiállítások mellett több ezer műtárgynak ad majd otthont. Lesz itt közlekedési-műszaki szakkönyvtár, iratarchívum, kutatószobák, konferenciatermek, valamint a műszaki és közlekedési tárgyak, járművek javító-felújító műhelye is. A beruházás kiterjed a közúti kapcsolatok fejlesztésére, a vasúti megálló megépítésére, valamint nosztalgiajárművek számára készülő végállomásra.

Az új múzeum – a tervek szerint – 2023-ra készül el.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram