általánossuli.hu

Eiffel Műhelyház

2020. november 26.

Az Eiffel Műhelyház a MÁV Északi Járműjavító épületében kialakított kulturális központ, mely szervezetileg a Magyar Állami Operaházhoz tartozik.

Az Északi Járműjavítóban 1872-ben kezdődött meg a munka. 1885-re felépült a 22.000 m² alapterületű nagy gőzmozdonyjavító-csarnok, közismert nevén az Eiffel-csarnok. Mint annyiszor, az elnevezés egyfajta félreértés szülötte itt is. Bár elvileg tervezhette volna az Eiffel-torony tervezője, Gustave Eiffel is a csarnokot, de nem ő, hanem Feketeházy János tervezte. Ugyanakkor az emberek csak Eiffel-csarnoknak hívták, így ez a név gyökeresedett meg több mint 130 esztendő alatt.

2009 óta nem folyt a Járműjavítóban munka, így néhány évvel később megkezdődtek az ötletelések a terület és a műemléképület hasznosításáról. A gyártelep olyan hatalmas, hogy egy részén az Eiffel Műhelyházat, egy másik részén – a volt dízelmozdony-javító csarnok átalakításával – az új Közlekedési Múzeumot építik fel, és még mindig maradnak szabad területek…

Látványterveket bemutató kisfilm

Az Eiffel Műhelyház részei

Az Eiffel Műhelyház oly hatalmas, hogy minden részét képtelenség lenne bemutatni, főként, hogy bizonyos részei csak a későbbiekben fognak elkészülni.

Eiffel Műhelyház bemutatása (2020. március)

A valaha egyszerre akár 96 db hatalmas gőzmozdony javítására is alkalmas Eiffel-csarnok tereiben a főterem a Bánffy terem, amely közel 500 férőhelyes. Multifunkciós terem, összecsukható széksorokkal, filmvetítésre alkalmas technikával. Többek között a legszebb hangú magyar moziként is szeretnék ismertté tenni.

A főterem mellett több próbaterem és egy professzionális zenekari stúdió is a Műhelyház része.

Az Eiffel Műhelyház nem tagadja meg a múltját: legendás mozdonyok és vonatkocsi is az intézmény büszkeségei.

Az épületben egy sportpálya is helyet kapott, melyet a legsportosabb magyar operaénekesről, Járay Józsefről neveztek el.

Az Opera tucatnyi gyártóüzeme, összes díszlete, jelmeze és kelléke is ide költözik. Itt lesznek az Opera képzőhelyei: az Opera Stúdió, az Opera Zeneiskola és az Opera Szakképző. A gyártóműhelyek gyakorlati oktatóhelyekként is funkcionálnak majd. Lesz itt jelmezkölcsönző, valamint látogatóközpont is.

Kodályról nevezték el a Műhelyház külső, zöld területét, illetve annak is a rendezvényekre alkalmas, legnagyobb összefüggő parkosított részét.

2020-ban már itt, az Eiffel Műhelyházban ünnepelték a magyar opera napját november 7-én, Erkel Ferenc születésnapján.

Forrás, képek: opera.hu


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram