általánossuli.hu

Népliget

2020. november 10.

Népliget Budapest legnagyobb közparkja, melynek teljes területe Kőbányán, a X. kerületben található. A futóhomok megkötésére 1855-ben akácfákkal kezdték beültetni a területet. 1868-ban elhatározták, hogy a környék zsúfolt lakótelepein élő munkások számára egy közparkot hoznak létre. 1870-ben platánfákat, hársakat, amerikai kőriseket és juharfákat ültettek. 1977-ben adták át a Planetáriumot.

Kikapcsolódás és pihenés

A Népliget színes, több korszak kertépítészeti jellegzetességeit magánviselő növényállományával kellemes helyszín sétálásra, sportolásra.

Mutatványosok tere

A 20. század elején a Népligetben a kis mulatónegyed, a Mutatványos tér volt elképesztően népszerű. Szórakozóhelyek működtek itt, volt mozi, bábszínház, céllövölde, körhinta, de még szánkó-vasút is.

A Népligeti Nagyvendéglő

A Népligeti Nagyvendéglő egy villaszerű épület, mely 1895-ben nyitotta meg kapuit, virágkorában a főváros legnagyobb vendéglátóegységének számított és közel négyszáz ember számára biztosított kikapcsolódási lehetőséget.

Forma-1 a Népligetben?

Az első magyar nagydíjat 1936-ban rendezték meg a Népligetben. Ekkor még az autóversenyzés csúcssorozatát nem Forma-1-nek, hanem simán Grand Prix versenysorozatnak hívták. Csak 1950-ben indul útjára a Forma-1, amelynek már nem a Népliget, hanem a kizárólag versenyzésre épített Hungaroring ad otthon 1986 óta.

Az alábbi felvételeken bepillantást is nyerhetünk a versenybe.

1936-1972 között több autó- és motorversenyt is rendeztek a Népligetben.

A Népliget, mint érték

A Népliget akkor értékes igazán, amikor az emberekkel, élettel telik meg. A park 1868-as létesítésének is ez volt a célja. Azóta számtalan rendezvénynek adott már otthont a Népliget, és a helyiek remélik, hogy ez a jövőben is így lesz.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram