általánossuli.hu

Planetárium

2020. november 19.

A planetárium egy olyan színházszerű intézmény, mely elsősorban a csillagászati témájú ismeretterjesztés, oktatás és szórakoztatás céljait szolgálja. A legtöbb planetárium fő jellegzetessége a belülről pontosan félgömb alakú kupola. Erre vetítik ki az égbolt csillagait, a bolygókat és egyéb égitesteket. A vetítést egy speciális planetárium-gép végzi.

Népligeti Planetárium

A Planetárium építészeti tervei 1973-ban készültek, Lux László és Tömöri Tamás munkájaként.

1977-ben nyílt meg a Planetárium a Népligetben, melyet a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) üzemeltet. Ők készítik és tartják az előadásokat. Az alábbi cikk egy évvel a megnyitót követően, a Dunántúli Naplóban jelent meg 1978. júliusában.

A Planetáriumnak különleges légköre van, amely nemcsak a gyermekeket, hanem a felnőtteket is képes magával ragadni. Ezt bizonyítja, hogy az első 25 éve alatt 3,5 millió látogatója volt.

A Planetárium első évében állandó telt házzal működött, és már a kezdetektől változatos programokkal várta vendégeit.

Felújítás

2017-ben ünnepelte 40 éves fennállását a Planetárium, ám ezt követően nem sokkal – az épület folyamatosan romló állapota miatt – a felújítás időszakára bezárt. A felújítás jelenleg is zajlik.

Planetárium belülről

Az alábbi videó 2015-ben készült, és bepillantást enged a Planetárium programjába, ízelítőt kaphatunk annak különleges légköréről.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram