általánossuli.hu

Görgei Artúr

2020. november 7.

Görgei Artúr a magyar történelem egyik legkiválóbb és legtehetségesebb katonai vezetője, stratégája és hadvezére volt. Az 1848-49-es szabadságharc hadműveleteiben zseniális megoldásokkal, ellenfelei által is tisztelt ügyességgel és bátorsággal vezette katonáit, akik mindenkinél jobban tisztelték őt.

A vegyész-tábornok

Görgei 1845-ben kilépett a hadseregből, és Prágába ment, ahol vegyésznek tanult.

„Én katonai sikereimnek legnagyobb részét chemiai tanulmányaimnak, a búvárkodás révén szerzett értelmi fegyelmezettségemnek köszönöm… Chemiai tanulmányaim közben tanultam meg azt, hogy puszta okoskodásaiban, sőt megfigyeléseiben is mily sokféleképpen csalódhatik az ember a valóság felől: de egyúttal azt is megtanultam, miféle módon lehet csalódásait sikeresen ellenőrizni, így a valóság felismeréséhez biztosan eljutni.” – írta egy helyütt.

1848-ban, a honvédég hívására ismét beállt a hadseregbe és lett a szabadságharc legendás tábornoka.

Kőbányai munkássága

A szabadságharc bukását követően Görgeit Ausztriába internálták.

Csak 1867-ben, a kiegyezés után térhetett vissza Magyarországra. 1868-tól, Görgei az első vezérigazgatója volt a kőbányai Drasche család által alapított „Kőszénbánya és Téglagyár Társulat Pesten” részvénytársaságnak. Görgei Artúr ezt a tisztséget 1871‐ig töltötte be.

Kőbánya díszpolgára

Görgey Artúr részére a Kőbányai Önkormányzat – kiváló hadvezéri tevékenysége, az 1848-49-es szabadságharcban mutatott vezetői kvalitása, valamint a kőbányai Kőszénbánya és Téglagyár Társulat Pesten részvénytársaságban betöltött vezetői tisztsége elismeréseként – 2018-ban Kőbánya Díszpolgára posztumusz címet adományozott.

Magyar honvédelem napja

Május 21-e a magyar honvédelem napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát.

A szabadságharc egyik csúcspontjának is tekinthető diadal emlékére 1992 óta ezen a napon ünnepeljük a magyar honvédelem napját.

További érdekességek Görgeiről


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram