általánossuli.hu

Kovács István (Kokó)

2020. november 21.

A kőbányai kezdetek

Kovács István – becézve: Kokó – 1970-ben született Kőbányán. Élete első 14 évét is itt töltötte, a Pongráctelepen járt óvodába és általános iskolába. Tíz éves kora óta sportolt rendszeresen és az ökölvívást is Kőbányán kezdte az Egyesült Villamosipari Gépgyár (EViG) SE-ben.

Amatőr pályafutása

Váratlan módon, 1988-ban megnyerte a junior Európa-bajnokságot Lengyelországban. Innentől kezdik komolyan venni, és még ebben az évben a Vasashoz igazol. A ’92-es olimpiáig felszállóágban volt karrierje, ám az olimpiai 3. hely nagy csalódás volt Kokó számára.

Hónapokra abbahagyta a versenysportot, majd kitartó, szisztematikus felkészüléssel 4 évvel később már magabiztosan lett olimpiai bajnok.

Amatőr pályafutását egy világbajnoki címmel fejezte be, Budapesten.

Jelentősebb amatőr eredményei

 • 1988: junior Európa-bajnokság, Gdansk: 1. hely
 • 1991: Európa-bajnokság, Göteborg: 1. hely
 • 1991: világbajnokság, Sydney,: 1. hely
 • 1992: olimpia, Barcelona: 3. hely
 • 1996: Európa-bajnokság, Vejle: 1. hely
 • 1996: olimpia, Atlanta: 1. hely
 • 1997: világbajnokság, Budapest: 1. hely

Profi pályafutása

1997 októberétől az Universum Box-Promotion profi ökölvívója lett. 1999 májusában a WBC nemzetközi bajnoka, 2000 júniusában pedig profi Európa-bajnok lett. 2001 januárjában megszerezte a WBO világbajnoki címét, és így Kokó lett az első magyar profi világbajnok ökölvívó. Profi mérlege: 22 győzelem, 1 vereség.

2002-ben Kokó utolsó mérkőzését különleges módot ott vívta, ahol 18 évesen elindult a karrierje, a lengyelországi Gdanskban.

Kokó mindent megnyert, amit az ökölvívásban meg lehet nyerni:

 • Európa-bajnok
 • világbajnok
 • olimpiai bajnok
 • profi világbajnok.

Sportolói pályafutása után

Kokó visszavonulását követően is aktívan tölti napjait, szereti magát kipróbálni több területen is. A sportot azóta sem hagyta abba, és a munkássága is sokszor kötődik a sporthoz. Minden munkáját próbálja maximális eredményességgel elvégezni – ahogy azt a bokszoló karrierje során is tette. Céljai eléréséhez a szükséges iskolákat is elvégezte, legyen szó üzleti vagy sporttanulmányokról. 2020-ban a Testnevelési Egyetemen doktorált, ökölvívó-szakedzőként szerzett diplomát.

2012-ben készült egy mélyebb riport Kokóval, amelyben fény derül sikereinek különleges részleteire is.

Kőbánya díszpolgára

Kovács István olimpiai bajnok bokszoló részére a Kőbányai Önkormányzat − páratlan sportolói eredményei elismeréseként – 1996-ban Kőbánya Díszpolgára címet adományozott.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!  Kövess minket!

  altalanossuli.hu instagram