általánossuli.hu

Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

2020. november 18.

Ez nem a Planetárium?

Nem, ez nem a Planetárium. Bár ez is Kőbányán található, és feltűnő kupolával rendelkezik, azonban felülről jól látszódik, hogy a Kulturális Központ alapterülete sokkal nagyobb, több téglalap alapú épülettel kiegészítve.

Az építkezés

A Pataky Művelődési Központot 1975 végén adták. Az épület jellegzetességét a kupola adja, amely a különlegesen jó akusztikát biztosít a színházteremnek.

Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ

A Pataky Művelődési Központ, valamint a korábbi Kőbányai Gyermek- és Ifjúsági Szabadidő Központ (KÖSZI) összevonásával 2011-től kezdte meg működését a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ. A két tagintézmény mellett az Újhegyi Közösségi Ház, valamint a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény valamint a KÖSZI Tanuszoda is az intézményhez tartozik.

A kulturális, művészeti és szabadidős programok széles választékát nyújtja a Központ: színház, gyermekszínház, könnyű- és komolyzenei koncertek, pódiumestek, kiállítások, képzések, tanfolyamok, részvétel a kőbányai kulturális és szabadidős programokban. Érdekesség, hogy az újonnan kialakított házasságkötő teremnek köszönhetően az esküvő és a lagzi is egy helyen megoldható.

Kőrösi Csoma Sándor, a névadó

A székelyföldi születésű Csoma Sándor (1784–1842) a magyarok eredetét kutató világutazó, nyelvtudós, könyvtáros, nevéhez fűződik a tibetológia megalapítása és a tibeti–angol szótár létrehozása – hihetetlen hagyatékot hagyott hátra. Kőbányán út, sétány és a kulturális központ viseli a nevét.

A pezsgő kőbányai kulturális életről, programokról és magáról a központról további részletek a www.korosi.org honlapon olvashatóak.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram