általánossuli.hu

Deák Bill Gyula

2020. november 17.

Deák Gyula 1948. november 8-án született Budapesten, Kőbányán. A zene és a foci szerelmese. Szeretett focizni, jó játékost jósoltak belőle, azonban egy orvosi műhiba miatt bal lábát amputálni kellett. A zenében viszont megállítatlan. Páratlan hangja mellett szívének és kitartásának köszönheti, hogy a legnagyobb művészek közé sorolják, közönsége szereti, kollégái tisztelik.

Gyakran „a magyar blueskirály” jelzővel illetik, de Bill kapitánynak vagy egyszerűen csak Billnek is szokták szólítani.

István, a király

Blues- és rockegyüttesein kívül filmekben és musicalekben is vállalt szerepeket. Az egyik legjelentősebb ezek közül az István, a király rockoperában Torda, Koppány táltosának megformálása volt.

A műfajteremtő rockopera első bemutatója 1983-ban volt Budapesten, a városligeti szánkózódombon, amely ekkor kapta a Királydomb nevet, és ma már hivatalosan is így nevezik. 2015-ben ugyanitt újra előadták a darabot, mely teljes egészében megtekintető az alábbi felvételen.

Díszpolgár, elismerések

Deák Bill Gyulát munkássága, a magyar zenei életben betöltött szerepe, az alázattal, magas színvonalon végzett tevékenysége, a kőbányaiságát mindig kiemelő, azt büszkén felvállaló magyar blues-király részére a Kőbányai Önkormányzat 2008-ban Kőbánya Díszpolgára címet adományozott.

Deák Bill Gyula 2008-ban, elsőként kapta meg a Pont FM által alapított életműdíjat. Továbbá – a teljesség igénye nélkül – a következő díjakat, elismeréseket kapta a zenész legenda: Artisjus-díj (2008), Fonogram Életműdíj (2009), Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2012).

Kőbánya blues

Deák Bill egyik leghíresebb dala a Kőbánya blues. Mondanivalója messze túlmutat Kőbányán. Jelentőségét – a korabeli társadalmi viszonyok ismerete nélkül – nehéz kifejezni. Egy biztos: 40 éve imádja ezt a számot a közönség, mely egyetlen Bill koncertről sem hiányozhat.

A Kőbánya blues zeneszerzője Póka Egon, aki Bill kapitányhoz hasonlóan ezer szállal kötődik Kőbányához: a Szent László Gimnázium diákja volt, a Kőbányai Zenei Stúdió alapítója és igazgatója, valamint ő is Kőbánya díszpolgára.

Ma már rendszeres program, az Óhegy park területén évenként megrendezésre kerülő Kőbányai Blues Fesztivál, mely a magyar blues és rockzene nagyjai mellett ifjú tehetségeknek is fellépési lehetőséget biztosít.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram