általánossuli.hu

Óhegy park és a Csősztorony

2020. november 8.

Ó-hegy

Az Ó-hegy lankás dombjain hajdan kiterjedt szőlőtermesztés folyt, melynek nagy része a kőbányai pincékben “érett” borrá.

Csősztorony

1844-ben, az Ó-hegy legmagasabb pontján (148 m) épült fel a Csősztorony, a szőlőültetvényeken történt garázdálkodások megakadályozására.

A ma már országos védettségű műemlék évtizedekig segítette a kőbányai csőszök munkáját. A lépcsős toronyépület magába foglalja a főcsősz házát is.

Napjainkban hangulatos étteremként üzemel. A toronyba ritkán lehet felmenni, az egyik ilyen alkalom a Kulturális Örökség Napjai szeptemberben.

Kőbánya címere

A Csősztorony a kerület egyik jelképévé vált, még Kőbánya címerében is megtalálható.

Óhegy park

Közkedvelt park, a helyiek szívesen látogatják. Óhegy városrész központja a 148 méter magas Ó-hegy, mely közel azonos magasságú, mint a budai Várhegy vagy a Gellért-hegy, éppen ezért némely pontjáról kitűnő panoráma tárulhat a szemünk elé.

Hatalmas zöld terület, mindenki megtalálhatja a kikapcsolódásához szükséges lehetőséget. 2018-ban kezdődött a park megújítása, melynek köszönhetően új játszóterek, futópálya, fitneszpark várja a kikapcsolódni és sportolni vágyókat.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!    Kövess minket!

    altalanossuli.hu instagram