általánossuli.hu

Kocsis Sándor Sportközpont

2020. november 25.

A Kőbányai Önkormányzat a Kocsis Sándor Sportközpontot 2015. júniusában annak érdekében hozta létre, hogy minél szélesebb körben bevonja Kőbánya lakosságát a kerület sportéletébe úgy, hogy az óvodáskorúaktól a szépkorúakig minden korosztályt aktivizáljon a sport és a mozgás, valamint a kerületi sportrendezvények, programok által. Ennek érdekében a Sportközpont az alábbi tevékenységeket végzi:

 • iskolai és diáksport szervezése,
 • a Kőbányai Diákolimpiai versenyek lebonyolítása,
 • óvodai sport szervezése
 • óvodai sportrendezvények megrendezése,
 • a „Mozdulj Kőbánya” programsorozat szervezése, lebonyolítása,
 • táboroztatás (diáksport tábor, sportismereti tábor),
 • senior sport (edzések, foglalkozások, kirándulások, Senior Tízkarikás Játékok),
 • a fogyatékos sport és érzékenyítő programok szervezése,
 • kiemelt kerületi sportrendezvények szervezése,
 • szabadidős tevékenységek, önkormányzati rendezvények szervezése,
 • sportlétesítmények üzemeltetése,
 • sportlétesítmények, pályák bérbeadása.

A Sportközponton keresztül a sportolni vágyó fiatalok kipróbálhatják magukat az alábbi sportokban: birkózás, korcsolyázás, jégkorong, kispályás labdarúgás, labdarúgás, tenisz, testépítés, úszás.

Bihari utcai sporttelep

A Kocsis Sándor Sportközponthoz több telephely, intézmény tartozik, többek között: Bihari utcai sporttelep, Ihász utcai sporttelep, Újhegyi Uszoda és Strandfürdő, Gyakorló utcai sporttelep, valamint a Sportliget sportpályái. A központi telephely a Bihari úton található, amelynek a füves focipályáján már 1935-ben is rendeztek labdarúgó mérkőzéseket.

Kocsis Sándor

Kocsis Sándor, a Sportközpont névadója, olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, az Aranycsapat tagja.

Az Aranycsapat minden idők legjobb magyar labdarúgó-válogatottjának közismert neve.

Kocsis Sándor 1929. szeptember 21-én született Budapesten. A Kőbánya FC-től igazolta le a Ferencváros 17 évesen. 1950-ben a Honvédhoz került, ahol Puskás és Bozsik is játszott. 1952-ben megnyerte a nyári olimpiai aranyat Helsinkiben a magyar válogatottal. Játszott 1953. november 21-én az angolok ellen, amikor – 90 év után – hazai pályán vereséget szenvedett az angol válogatott, a legendás 6:3-as mérkőzésen. 1954-ben Magyarország nagy reménnyel utazott el a világbajnokságra, ahol a döntőig menetelt a válogatott, viszont ott 3-2-re kikapott az NSZK csapata ellen. Azon a svájci tornán Kocsis szerezte a legtöbb gólt. 5 mérkőzésen 11 találatot jegyzett, ezzel neki van a világbajnokságok történelmében a legjobb gól átlaga – a mai napig. Az 1956-os magyar forradalom leverése idején külföldön volt és nem tért haza. 1958-1966-ig az FC Barcelona játékosa volt. A válogatottban 68 alkalommal 75 gólt ért el, ami 1,1-es gólátlagot jelent. Ez szintén a mai napig rekord.

Kocsis Sándor-emléktorna

2019-ben, Kocsis Sándor 90. születésnapja alkalmából, évenként megrendezésre kerülő labdarúgó emléktornát hozott létre a Sportközpont. A 2020-as tornáról és a névadóról szól az alábbi videó.


A Kőbánya értékei projekt szervezője és tulajdonosa az általánossuli.hu szerkesztője, a Perspektíva a Jövőért Közhasznú Alapítvány.
A projekt a MOL Helyi Érték Program támogatásával valósult meg.

Cikk megosztása

Kapcsolódó cikkek

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le cikkenkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.

Írj nekünk!  Kövess minket!

  altalanossuli.hu instagram