általánossuli.hu

Víz világnapja: ismerjük meg a Kőbányai víztárolót

Március 22-e a víz világnapja, melyet azért tartanak, hogy felhívják a figyelmet az élet egyik legfontosabb összetevőjére, a vízre.

A fővárosi ivóvízellátó rendszer egyik leglátványosabb létesítménye a Kőbányai víztároló medence. Az olasz mesteremberek által hazai téglából épített és a mai napig kifogástalanul üzemelő hatalmas csarnokok oszlopaikkal, téglaboltozatos födémükkel háromhajós templom hatását keltik. Kétemeletnyi magas építészeti mű, melyet 1970-ben további négy, 5.000 m3-es medencével bővítettek. A patinás épület nyugalmat áraszt és szökőkútszerű levegőztetőinek köszönhetően egzotikus benyomást kelt a látogatókban. A vízellátás legrégebbi, még ma is működő, káprázatos létesítménye a X. kerületi Ihász utca 29. szám alatt található. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétum benyomását kelti.

A medence 1869–71 között épült az első pesti vízmű részeként. Az intézményes vízellátás 1868-ban kezdődött Pesten. A mai Kossuth téren állt az első szivattyúház, az ellennyomó víztároló medencét pedig a kőbányai Ihász utcában létesítették. A medencét a városon kívüli dombon, Kőbányán, kétszer 11.500 m³ tárolótérfogattal építették. Bár Pest-Buda-Óbuda egyesülésével a főváros csak 5 év múlva jött létre, és a vízmű is csak Pestet szolgálta ki, mégis teljes joggal számíthatjuk innen a Fővárosi Vízművek fennállását.

Magyarosi Csaba videója és beszámolója az Egy nap a városban blogon.

További képek, 360° kép

Galéria: vizmuvek.hu

Nevezetes napok, világnapok helyesírása: altalanossuli.hu/nevezetes-napok-helyesirasa

Hírlevél-feliratkozás

Ne maradj le híreinkről, pályázatainkról, programjainkról!
Elfogadom a felhasználási feltételeket.